SIMPLE BREAD PUDDING / PUDING ROTI SENANG GILE (BAKAR)
Well, hari ni bangun lambat. 8.00 pagi. Kat dapur ada few slices of bread, so decide nak buat SIMPLE BREAD PUDDING. Jazzmi suka. Previously letak kismis banyak-banyak. Tapi unfortunately Jazzmi tak suka grapes katanya. Ok, fine. Kali ni just letak choc chips je.. Very simple. Masa penyediaan 10 minit, masa masak 40-45 minit. Bahan-bahan pun very the simple giler... I just bubuh dalam bekas macam bawah ni je.. Kata simple... Main campak-campak je. Hahahaha
![]() |
Okay, ni lah rhopenya bila dah masak. Fresh from the oven, memang tak letak topping apa-apa. |
Bahan-bahan:
1. Roti - 5-6 keping
2. Butter / marjerin
3. Choc chip - sesedap rasa
4. Kismis - sesedap rasa (kali ni I tak letak, Jazzmi tak suka)
5. Susu segar - 2 cawan (I guna measuring cup)
6. Gula pasir / gula halus / gula perang - 3 sudu besar (Resepi ni I guna brown sugar)
7. Telur - 2 biji
8. Esen vanilla - dalam 2 titik (I guna immitation vanila extract, sebab nya vanilla extract yang biasa kat sini contains alcohol)
Cara-cara:
1. Lenser (macamana ek eja? Hantam jelah) bekas yang nak digunakan dengan butter / marjerin. Keliling dan bawah. (Yang ni saya letak kulit-kulit roti, aritu buat sandwich, kulit roti I potong, bagi nampak hensem. So kali ni gunakan balik)
2. Sapu butter / marjerin pada roti depan belakang. I guna canola spread, sebab ni yang paling murah kat sini.
3. Potong roti kepada 4 / 6 bahagian & susun dalam loyang etc.
4. Tabur choc chip & kismis. I tabur choc chip je. Ok siap, ketepikan dulu.
5. Panaskan oven 170 deg celcius.
6. Dalam 1 bekas, sekalikan susu segar, telur, gula & esen vanilla.
7. Kacau gitu-gitu je sampai sebati.
8. Lepastu campurkan pada roti yang dah disusun dalam loyang. Tekan-tekan sikit dengan garpu.
10. Taraaaa, siap... Naik uolz....
Senangkan, selamat membaking. Ni jelah modal aku... Hahaha...
Comments
Post a Comment